Parhaat kasvisproteiinit 2022

on

Kasvisproteiinien suosio kasvaa jatkuvasti ja ruokateollisuus on vastannut tähän tarpeeseen! Tässä postauksessa käydään läpi vegeretkitiimin tämänhetkisiä lempituotteita, joita käytämme omassa arjessamme kasvisruokaillessa. Lisäksi seuraa muutamia esimerkkejä siitä, minkälaisissa ruuissa kyseiset kasvisproteiinit toimivat. Bon appétit! 🌱

Tofu

Esimerkiksi suomalainen Jalotofu toimii mainiosti ihan vain suikaloituna, uunissa rapeaksi paahdettuna ja dipattuna vaikkapa maapähkinävoikastikkeeseen! Toinen helppo arkiresepti on tofukiusaus, joka vaatii vain vähän valmisteluja ja paistuu uunissa meheväksi ja päältä rapeaksi.

Kasvispihvi

Korven Koukkajien suosikki on tietenkin itse tehty kikhernepihvi Keken burgereiden välissä. Toinen toimiva lemppari on Apetit kasvisjauhispihvi crispy chick suoraan pakkasesta pannulle vaikkapa pakaste-wokvihannesten kanssa. Kylkeen lisäksi vegaaniset maman kananmakuiset nuudelit.
Ja kyllä, nämä maman kananmakuiset nuudelit ovat nimestään huolimatta vegaanisia.

Kasvismakkara

Kasvismakkaroista vegeretkitiimiltä maininnan saa erityisesti Muu-kasvisgrillimakkara, Muu kasvisryynimakkara, VegMe kasvismakkara ja sen chorizoversio. Nämä toimivat totta kai nuotion äärellä tikun nokassa, tai vaikka suuremmalle porukalle pyttipannussa!

Kasvispyörykkä

Kasvispyöryköitä on monenlaisia ja näistä herkullisimmiksi on julistettu ainakin Apetit kasvisjauhispyörykät, Ikean lihattomat pyörykät, Hälsans kök -pullat, punajuuri-fallerot ja omin kätösin Muu-jauhiksesta pyöräytetyt pallerot. Lisukkeeksi näihin sopii vaikka perinteinen spagetti ja tomaattikastike tai aina hyvä perunamuusi.

Kasvisjauhis

Jauhelihan tapaan toimivista kasvistuotteista ensimmäisenä noston saa omin sanoinsa maailmaa rakastava Suomessa valmistettu tuote eli nyhtökaura. Se on hyvä lisuke salaatteihin ja toimii erinomaisesti porottomaan käristykseen. Nyhtiksen lisäksi perinteisen lasagnen, makaronilaatikon tai tortillan sisuksiin voimme suositella MiFua, Muu-jauhista, Härkistä tai aina toimivaa Euroopassa tuotettua VegeSun soijarouhetta tai -suikaleita.

Quorn

Quorn on sieniproteiini, josta löytyy kaikki tarpeelliset aminohapot. Sitä saa kaikenmuotoisina paloina ja pihveinä ja sitä voi käyttää kuten kanaa. Ei maistu itsessään oikein miltään, eli sitä on helppo maustaa oman maun mukaiseksi. Quornista on helppo pyöräyttää vaikka kanaton soppa tai curry-kastike riisin kanssa nautittavaksi.

Pavut, linssit ja herneet

Palkokasveja on joka lähtöön! Nämä ovat ehdottoman käypiä tuotteita retkiolosuhteisiin sekä säilyvyyden että huokean hinnan vuoksi.

Hernari on varmasti kaikille vanha tuttu resepti, mutta seuraavaksi tutustumme myös herneen sukulaisiin.

Punaiset linssit käyvät muiden muassa fetan kanssa salaatin joukkoon, linssipataan tai jo klassikoksi muodostuneeseen linssikeittoon.

Kikherneet sopivat esimerkiksi pastasalaattiin tai kvinoan kylkeen tehtyyn tomaatti-kookos-kastikkeeseen.

Pavut menevät erinomaisesti muhennoksiin tai patoihin kuten fetapapupataan, papunuudelisoppaan, ja erityisesti tortillan väliin.

Kunniamaininnan saa pehmeän kermaiset voipavut, joista tulee tulee kuulemamme mukaan maailman paras kanaton korma. Tähän eräs vegeretkitiimin jäsen tutustui ensimmäistä kertaa koulun ruokalassa, ja ai että oli hyvää!

Tilanteen mukaan voi valita käyttövalmiit säilykepavut, kuivatut tai tuoreet. Kuivatut pavut vaativat aina liotuksen ja huolellisen kypsennyksen, sillä muuten tuloksena voi olla vatsanväänteitä. Säilykepurkeista käytettynä pavut, linssit tai kikherneet kannattaa valuttaa ja huuhdella ensin, ellei kikherneiden lientä halua käyttää esimerkiksi vegaanisen marengin valmistukseen.

FODMAP-ruokavaliota noudattaville palkokasvit eivät yleensä käy. Usein kuitenkin säilykkeeseen pakatut, nesteeseen säilötyt linssit ja kikherneet sopivat herkkävatsaisen ruokavalioon, kunhan ennen käyttöä kaataa säilöntänesteen pois siivilän läpi ja huuhtelee. Lisätietoja herkkävatsaisille erityisesti sopivista kasvisproteiineista löytyy esimerkiksi tästä ravitsemustalon artikkelista.

Advertisement