Vegaaniset runebergintortut nuotiolla

Runebergintortut nuotiolla on Vegeretken suosituimpia postauksia. Kansallisrunoilijan juhlapäivän lähestyessä tuli tilaisuus yllättää allerginen retkiseuralainen tällä nuotioherkulla, joten kokeiluun päätyi vegaaninen ja pähkinätön resepti.  Ohje on itse asiassa vähän helpompi valmistaa kuin tavallinen, ainekset voi pakata retkelle lähtiessä kahteen rasiaan.

Ohje 5:lle, noin 0,95 €/ruokailija

  • Appelsiinia 5 kpl
  • Rypsiöljyä 1,5 dl
  • Fariinisokeria tai muuta ruskeaa sokeria 1,5 dl
  • Omenasosetta 1,5 dl
  • (Karvasmanteliaromia 0,5 tl)
  • Suolaa 0,5 tl
  • Vehnäjauhoja 2 dl
  • Murskattuja auringonkukansiemeniä 1 dl (tai mantelirouhetta, jos et ole allerginen)
  • Piparimurua (tai korppujauhoja ja ripaus neilikkaa, kanelia ja inkivääriä) 1 dl
  • Kardemummaa 1 tl
  • Leivinjauhetta 1,5 tl
  • Vadelmahilloa
  • Tomusokeria n. 1 dl
  • Vettä  n. 1 rkl
  1. Leikkaa appelsiinista hattu/kansi irti, pilko hedelmäliha puukolla ja kaavi lusikalla kuori tyhjäksi. Pieni määrä hedelmälihaa kuoressa ei haittaa.
  2. Sekoita öljy, sokeri, omenasose, karvasmanteli ja suola hyvin.
  3. Sekoita kuivat aineet eli jauhot, auringonkukansiemenet, piparimuru, kardemumma ja leivinjauhe.
  4. Yhdistä kuivat aineet öljy-sokeri-omenasose-seokseen. Sekoita tasaiseksi.
  5. Täytä appelsiininkuori taikinalla noin puolilleen. Laita kansi päälle ja kiedo folioon.
  6. Paista appelsiineja hyvällä hiilloksella noin 20-40 minuuttia, kunnes taikina on kypsää.
  7. Anna tortun jäähtyä. Sekoita tomusokerista ja vedestä muovipussissa (esim. minigrip) puristelemalla kuorrute, lisää nestettä varoen. Koostumus saa olla melko paksu. Leikkaa nurkkaan pursotusreikä.
  8. Ota appelsiinin ”kansi” pois ja laita tortun päälle vadelmahilloa ja sokerikuorrutusta. Syö kuoresta luhalla.

Kommentit:

”Tää vähän kärähti, mutta hyvää on silti”
”Ihan runebergintortun makuinen, mehevä”
”Appelsiini maistuu kyllä aika paljon”

Resepti alun perin Kamomillan konditoria -blogista.

Save

Advertisement