Runebergintortut nuotiolla

Appelsiinin kuoressa paistettu kansallisrunoilijamme nimikkoherkku sopii loistavasti ensi lauantaina vietettävän Luonnon päivän tai sunnuntaisen Runebergin päivän retkievääksi. Mikään helppo, nopea tai vaivaton resepti ei ole, vaan vaatii aikaa noin pari tuntia, varusteita jonkin verran ja riittävästi kärsivällisyyttä. Tämä resepti onkin enemmän elämysruoka, jolla voi hämmästyttää retkiseuralaiset tai saman nuotion ääreen osuvat muut retkeilijät. Mukavinta näitä on tehdä porukalla, jolloin jokainen pääsee askartelemaan omansa.

20170128_190124
Appelsiinien tyhjentäminen on sotkuisin ja työläin vaihe – helpointa onkin jos jokainen syöjä tekee sen itse.

Ohje 10:lle, noin 0,80 €/ruokailija

  • Appelsiinia 10 kpl
  • Kananmunia 2 kpl
  • Sokeria 1,5 dl
  • Sulatettua ja jäähdytettyä voita 60 g
  • Maitoa (tai kermaa) 1 dl
  • Vehnäjauhoa 1,2 dl
  • Piparimurua (tai korppujauhoa ja yhteensä 1 tl neilikkaa, kanelia ja kardemummaa) 1,2 dl
  • Mantelirouhetta 0,5 dl
  • Leivinjauhetta 1 tl
  • (karvasmanteliaromia)
  • Vadelmahilloa
  • Tomusokeria n. 1,5 dl
  • Vettä tai sitruunamehua 1-2 rkl

Taikinaa tulee noin 5 dl ja se riittää noin kymmeneen torttuun.

  1. Leikkaa appelsiinista hattu/kansi irti, pilko hedelmäliha puukolla ja kaavi lusikalla kuori tyhjäksi. Pieni määrä hedelmälihaa kuoressa ei haittaa.
  2. Sekoita jauhot, piparimuru, mantelirouhe ja leivinjauhe keskenään.
  3. Vatkaa munat vaahdoksi vispilällä. Lisää sokeri ja vatkaa hyvin.
  4. Sekoita sulatettu voi muna-sokerivaahtoon. (lisää karvasmanteliaromi)
  5. Lisää puuhaarukalla sekoittaen kuivat aineet ja maito vuorotellen seokseen. Sekoita tasaiseksi.
  6. Täytä appelsiininkuori taikinalla noin puolilleen. Laita kansi päälle ja kiedo folioon.
  7. Paista appelsiineja hyvällä hiilloksella noin 20-30 minuuttia, kunnes taikina on kypsää.
  8. Anna tortun jäähtyä. Sekoita tomusokerista ja vedestä (tai sitruunamehusta) kuorrute, lisää nestettä varoen. Koostumus saa olla melko paksu, mutta kuitenkin sellainen että kuorrute valuu pois lusikasta. Laita kuorrute muovipussiin (minigrip on kätevä!) ja leikkaa nurkkaan pursotusreikä.
  9. Ota appelsiinin ”kansi” pois ja laita tortun päälle vadelmahilloa ja sokerikuorrutusta. Syö kuoresta lusikalla.
20170128_195003
Taikinalle pitää muistaa jättää kohoamisvaraa.

Kommentit:

”Appelsiini maistuu vahvasti”
”Kyllä tämä näyttää ja maistuu ihan runebergintortulta”
”Enpä oo ikinä tiennyt et kakkua voisi paistaa näin, aika hauska!”

 

20170128_202822
Kuoren sisässä torttu paistuu meheväksi ja saa voimakkaan appelsiinin maun.

 

Mainokset

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s