Ainakin eteläisessä Suomessa syyssateet ovat tuottaneet hyvän sienisadon. Parhaimmillaan metsän antimet ovat tuoreena ja tällä reseptillä kannattaakin varautua jo retkellä lähtiessä.
Isomman sieniapajan sattuessa kohdalle voi suppilovahverot ja mustatorvisienet myös puhdistaa ja repiä paloiksi. Ne kuivuvat hyvin tuulettuvassa huoneessa huoneenlämmössä esimerkiksi sanomalehtien päällä noin viikossa purkituskuiviksi, kunhan muistat vaihtaa lehtiä ja tarkistaa, etteivät sienet homehdu. Kuivat sienet taas tuovat moneen vaellusruokaan helposti lisää makua.
Kaupasta huoneenlämmössä säilyvien kasvismaitojen luota löytyy kasviskermoja. Parin desin purkki kulkee retkellä mukana myös varmuuden vuoksi sienisaaliin tullessa retkellä vastaan. Juustoisen keiton ystävä voi pakata viileämmällä kelillä kerman sijaan mukaan paketin sulatejuustoa.
Ohje 2:lle, noin 1,00 €/ruokailija (ilman sieniä)
- Sieniä tuoreita 4 dl, kuivattuja 20 g
- Margariinia/ruokaöljyä 1 rkl
- Sipulia 1 kpl (tai kuivattua sipulia)
- Vehnäjauhoja suurusteeksi 2 rkl
- Riisikermaa 2 dl (tai puolikas paketti Koskenlaskija-tyyppistä juustoa)
- Kasvisliemijauhetta 2 rkl tai yksi kasvisliemikuutio
- Mustapippuria
- (suolaa)
Sienikeittoon sopivat hyvin esimerkiksi suppilovahverot ja mustat torvisienet. Molemmat ovat hyviä myös kuivattuina. Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä viileässä vedessä pari tuntia ennen ruuan valmistamista.
- Paista sipuli öljyssä, jos käytät tuoretta. Lisää puhdistetut, pilkotut tuoreet sienet ja paista hetki.
- Lisää rasvan (ja sipulin ja sienten) sekaan vehnäjauhot. Kuullota hetki.
- Sekoita joukkoon vesi (tai kuivatut sienet ja sipulit liotusvesineen). Lisää kasvisliemijauhe tai -kuutio.
- Anna keiton kiehua hetki, jotta ainekset kypsyvät. Lisää kerma tai sulatejuusto. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla ja nauti esimerkiksi siemennäkkärin kanssa.
Kommentit:
”Sienikeitto on aina hyvää”
”Riisikerma on vähän erikoista”
”Nää mustatorvisienet tekee tästä hassun väristä”