Korven Koukkaajat viettivät johtajiston perinteistä kuusijuhlaa Vegeretken hengessä. Katoimme juhlapöytään kasvisruokien oheen kalaa, mutta kinkun korvasimme seitanpaistilla, joka tuhottiin viimeiseen muruun asti.

Kolmenkymmenen hengen kuusijuhlaporukassamme oli useampi kasvissyöjä ja muutama vegaani, joten valitsimme perinteisille jouluherkuille vegaanisia vaihtoehtoja. Kaupasta löytyi yllättävän hyvin vaihtoehtoja: esimerkiksi valmiit joululaatikot, piparitaikinaa, torttutaikinaa, karkkeja ja joululimppua. Vegaanituotteet.net osoittautuikin hyväksi tietokannaksi tuotteita etsiessä ja sitä voi suositella vinkkipankiksi silloin, kun täytyy löytää retkelle vegaanista tai maidotonta tai munatonta syötävää.
Glögeille teimme jo aiemmin Vegeretken hyväksi toteamaa Caviart-ranskankermakastiketahnaa, jonka resepti löytyy aiemmasta muonituspostauksesta. Alla myös koukkaajajohtajiston kyselemä seitanresepti.
Älyhyvä seitanpaisti
Ohje 7:lle, noin 1,00 €/ruokailija
- Ruskeita tölkkipapuja 230 g / 1 tlk
- Kuivattua timjamia 1 rkl
- Sipulijauhetta 1 rkl
- Mietoa savupaprikajauhetta 1 rkl (voi korvata savuaromilla/nestesavulla, jolloin vajaa tl riittää)
- Sinappia 1 rkl (käytimme Dijon-sinappia)
- Gluteenijauhoa 3 dl
- Vettä 2,5 dl
- Soijakastiketta 2 rkl (tai jos haluat soijattoman kinkun, niin jätä soija pois, laita 2,8 dl vettä ja 2 kasvisliemikuutiota)
- Ruokaöljyä 2 rkl + sekä paistin/folion voiteluun
Paisti (jonka voit valmistaa hyvissä ajoin, vaikka jo edellisenä päivänä)
- Laita uuni lämpenemään 175 °C.
- Valuta pavut ja murskaa tasaiseksi tehosekoittimessa tai isossa kulhossa survimella.
- Sekoita mausteet papuihin ja gluteenijauho papu-mausteseokseen.
- Yhdistä öljy, vesi ja soija (tai kasvisliemi ja öljy) toisessa astiassa. Sekoita nesteet papu-jauhoseokseen.
- Vaivaa muutama minuutti, kunnes taikina muuttuu kiinteämmäksi.
- Kääri paisti öljyttyyn folioon, laita tarvittaessa kaksi kerrosta. Laita uunivuokaan tai pellille.
- Paista uunissa keskitasolla noin 60 min. Anna jäähtyä foliossa.

Sinappikuorrute (valmista juuri ennen tarjoilua)
- sinappia pari rkl
- korppujauhoja vajaa puoli desiä
- Laita uuni lämpenemään 175 °C.
- Sivele paistin pinta kauttaaltaan sinapilla ja ripottele korppujauhot tasaisesti päälle.
- Lämmitä uunissa, kunnes kuorrute on kauniin värinen. Kuusijuhlapaisti vietti uunissa puolisen tuntia.
- Tarjoa siivuina ja syö sinapin tai kastikkeen kera.
Resepti mukailtu Chocochilin seitanviipaleohjeesta. Menekki riippuu muusta tarjolla olevasta ruuasta, mutta neljästä paistista riitti kuusijuhlassa reilusti 26 hengelle. Gluteenijauhoa saa verkkokaupoista, Punnitse ja Säästä –kaupasta, sekä erilaisista ekokaupoista, mm. Vegekaupasta, Ekolosta ja Ruohonjuuresta. Se maksaa alkaen 6 euroa/kilo.

Kommentit:
”Tää kuorrute on parasta”
”Hyvä rakenne”
”Parasta seitania mitä olen syönyt”