Koska haluamme levittää hyvän retkiruoan sanomaa, päätimme lähteä Koukkaaja-porukalla muonittamaan Pääkaupunkiseudun Partiolaisten lippukuntaseminaaria. Osallistujia oli yli 140, joten hommaa piisasi meidän viiden hengen tiimille.
Ruokalistan suunnittelu lähti erikoisruokavalioista, joita oli peräti 60 osallistujalla. Valitsimme ainekset niin, että mahdollisimman moni voisi syödä samaa ruokaa. Niinpä lauantain lounaaksi tehtyä linssikeittoa pystyi syömään 130 henkeä, ja loput 10 söivät samaa vaihtoehtoista soppaa erilaisista tarpeistaan huolimatta. Tässä molemmat reseptit!
Määriä kannattaa skaalata alaspäin, jos syömässä on lapsia. Mausteiden määrät ovat viitteellisiä – varioi, maistele ja maustele.
Mausteinen linssikeitto
Ohje 10:lle, noin 1 €/ruokailija
- Vettä 2 l
- Tomaattimurskaa 1,2 kg
- Lanttua 200 g
- Porkkanaa 400 g
- Sipulia 200 g
- Valkosipulia 30 g
- Kukkakaalia 400 g
- Punaisia kuivia linssejä 300 g
- Kasvisliemijauhetta 50 g (tai nestemäärän mukaan)
- Paprikajauhetta 6 g
- Juustokuminaa 4 g
- Chilijauhetta 3 g
- Kuivia limetinlehtiä muutama kpl
- Sitruunaruohoa pari vartta
- Kookosmaitoa 800 g
- Laita vesi ja tomaattimurska kiehumaan isoon kattilaan.
- Kuori ja pilko lantut, porkkanat, sipulit ja valkosipulit sekä kukkakaali keittoon sopiviksi paloiksi.
- Lisää vihannekset kattilaan kypsymään.
- Huuhtele linssit ja lisää kattilaan kypsymään (katso keittoaika pakkauksesta).
- Lisää osa kasvisliemijauheesta ja muista maustejauheista sekä limetinlehdet.
- Hakkaa sitruunaruohonvarsia veitsen hamarapuolella ja heitä kattilaan.
- Kun vihannekset ja linssit ovat kypsiä, lisää kookosmaito. Maista ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Anna lämmitä.
- Tarjoa esim. hapankorppujen kanssa. Poista sitruunaruohot keitosta ennen tarjoilua, jos muistat.

Kasvissosekeitto
Tämä yksinkertainen, vähän allergeeneja sisältävä keitto oli yllättävän maukasta, vaikka mausteena on vain suolaa.
Ohje 10:lle, noin 1 €/ruokailija
- Vettä
- Bataattia 1000 g
- Palsternakkaa 1000 g
- Perunaa 1000 g
- Porkkanaa 1000 g
- Suolaa
- Pinjan-, auringonkukan ja/tai kurpitsansiemeniä
- Raejuustoa
- Keitä muutama litra vettä isossa kattilassa.
- Kuori ja pilko vihannekset.
- Lisää vihannekset kattilaan ja keitä kypsiksi.
- Mausta suolalla.
- Soseuta sauvasekoittimella.
- Tarjoa raejuuston ja siementen sekä esim. hapankorppujen kanssa.

Kommentit tällä kertaa kuvana miesten vessan (paperisesta) seinäkeskustelusta: