Vegeretki muonittaa, osa 2: salaatit

on

PäPan lippukuntaseminaarin teemana oli Ruotsi, joten meiltä muonittajilta pyydettiin lauantain päivälliseksi ruotsinlaiva-buffettia. Koska ideana oli esitellä Vegeretkeä, skippasimme kalat ja prinssinakit ja suunnittelimme tilalle 10 ruokalajin kasvisbuffetin.

Buffetin kokoamisessa hankalaa on määrien arviointi: mikään ei saisi loppua, ennen kuin kaikki ovat ottaneet ekan lautasellisen ruokaa. Määrät ovat siis yhteensä isoja – koko buffassa oli ruokaa n. 800 grammaa per ruokailija. Toisaalta yksittäisen ruoan määrä on pieni, joten jos teet vain osan ruoista, arvioi määrä itse.

Buffetti alkoi salaateista, joita oli neljä erilaista: couscous-salaatti, quinoasalaatti, perunasalaatti ja vihreä salaatti. Tässä seuraa kolmen ensiksi mainitun reseptit.

Couscous-salaatti

Ohje 10:lle, noin 0,5 €/ruokailija

  • couscousta 150 g
  • vettä 1,5 dl
  • oliiviöljyä 0,5 dl
  • suolaa
  • oliiveja 100 g
  • kurkkua 100 g
  • babypinaattia 100 g
  • fetaa 100 g (tarvittaessa erikseen)
  1. Valmista couscous paketin ohjeen mukaan. Jos ohjeessa on voita, sen voi korvata runsaammalla oliiviöljyllä.
  2. Jäähdytä couscous.
  3. Pilko kurkku ja feta kuutioiksi.
  4. Huuhtele pinaatti.
  5. Sekoita kaikki ainekset laakeassa astiassa.
couscoussalaatti
Tällä kertaa feta erikseen, koska mukana oli vegaaneja ja laktoosi-intolerantikkoja

Kvinoasalaatti

Ohje 10:lle, noin 0,4 €/ruokailija

  • kvinoaa 100 g
  • vettä 2 dl
  • kirsikkatomaatteja 200 g
  • sipulia 100 g
  • kevätsipulia tai purjoa 100 g
  • tuoretta korianteria
  • tuoretta minttua
  • yhden sitruunan mehu
  • suolaa
  1. Valmista kvinoa paketin ohjeen mukaan.
  2. Jäähdytä kvinoa.
  3. Puolita kirsikkatomaatit, pese purjo ja hienonna purjo, sipulit sekä tuoreet yrtit.
  4. Sekoita kaikki ainekset laakeassa astiassa, mausta suolalla ja purista sitruunamehu sekaan.
quinoasalaatti
Kvinoa meni vähän ylikypsäksi – älä käytä liikaa vettä

Perunasalaatti

Ohje 10:lle, noin 0,4 €/ruokailija

  • perunaa 700 g
  • isoja kapriksia 100 g
  • kevätsipulia 100 g
  • purjoa 100 g
  • oliiviöljyä 6 rkl
  • valkoviinietikkaa 4 rkl
  • kokojyvä-Dijon-sinappia 1 rkl
  • suolaa
  • (sitruunamehua)
  1. Keitä perunat, jäähdytä ne ja paloittele kuutioiksi.
  2. Puolita kaprikset ja poista niiden varret, hienonna kevätsipuli. Pese ja hienonna purjo.
  3. Sekoita kulhossa oliiviöljy, valkoviinietikka, sinappi ja suola. Halutessasi voit lisätä tilkan sitruunamehua. Maistele ja lisää aineksia sen mukaan. Kastikkeen määrä riippuu perunalajikkeesta ja siitä, miten märkää perunasalaatista haluaa.
  4. Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa.
perunasalaatti-2
Perunasalaatti teki näistä kolmesta parhaiten kauppansa
Advertisement