Kun pussipasta ja muu perinteinen retkiruoka kyllästyttää, voi pitsaperjantain pitää vaikkapa melontaretken päätteeksi rantakalliolla auringonlaskua ihaillen.
Pitsan tekeminen retkikeittimellä on helppoa, mutta nopeaa puuhaa se ei ole. Pitsapohjan voi tehdä jo kotona valmiiksi ja pakata pussissa kylmäkassiin. Pitsan päälle voi laittaa täytteeksi melkeinpä mitä vain, ja mikä parasta, jokaiselle oman maun mukaan! Lopputulos on maukas, pannupitsamainen herkkupala.
Ohje 4:lle, pohja noin 0,10 €/ruokailija ja tämän esimerkin täytteet noin 2,10 €/ruokailija
Pohja:
- 2dl vettä
- 2tl kuivahiivaa
- 2tl suolaa
- 4dl vehnäjauhoja
- 1rkl öljyä
Täytteet voi valita oman maun mukaan! Tässä testaamamme esimerkki:
- Tomaattipyrettä ja creme fraichea (pohjalle)
- Punasipulia
- Herkkusieniä (paistettiin öljyssä punasipulin kanssa)
- Paprikaa
- Kirsikkatomaatteja
- Fetaa
- Juustoraastetta
- Mausteeksi pinnalle: oreganoa, basilikaa, pitsamaustetta, suolaa ja mustapippuria
Lisäksi paistamiseen:
- 8 hyppysellistä vehnäjauhoja
- Foliota
- Lasta
- Sekoita desi jauhoja, kuivahiiva ja suola.
- Lisää 2 dl kädenlämpöistä vettä ja sekoita.
- Lisää loput jauhoista vähitellen ja alusta taikinan huolella.
- Lisää lopuksi öljy.
- Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa vähintään 15 min.
- Pilko ja valmistele täytteet.
- Jaa kohonnut taikina neljään osaan.
- Ripottele paistinpannun pohjalle jauhoja.
- Muotoile taikinapalasta pannun kokoinen ja aloita paistaminen. Ole tarkkana, että pohja ei pala keskeltä! Pannua kannattaakin liikutella liekin päällä, jotta pohja paistuu tasaisesti.
- Kun pohja oon saanut hyvän värin, ripottele paistinpannulle taas vehnäjauhoja ja käännä pitsa.
- Täytteet ripotellaan pitsan ensiksi paistetulle puolelle.
- Kun täytteitä on sopivasti, muotoile foliosta paistinpannun päälle mahdollisimman tiivis kansi ja paista. Muista liikutella pannua ja tarkistaa välillä täytteiden tilanne.
- Kun juusto on sulanut, on pitsa valmis nautittavaksi. Jos pohja tuntuu kypsyvän nopeammin kuin täytteet, voi pitsan ottaa pois liekin päältä ja antaa hautua foliohatun alla hetkisen ennen herkuttelua.
Kommentit:
”Ihan törkeen hyvä pohja! Tätä voi syödä käsin, eikä täytteet valu.”
“Täytteet valuu! Vähän vähempikin ois ehkä riittänyt…”
“Aivan todella hyvää!”
“Mun pitsan pohja vähän paloi, mutta tältähän ne näyttää pitseriassakin.”
“Onneksi oli kaks keitintä, ni ei tarttenu oottaa omaa pitsaa liian kauaa!”