Välimerelliset falafel-pitaleivät

Falafel-pitaleipiä olemme valmistaneet useasti johtajiston aivoriihissä ja purjehduksilla. Pitaleivän väliin voi tortillan tyylisesti laittaa täytteeksi lähes mitä vain. Tässä versiossa täytimme pitaleivät falafeleilla, tabboulehilla, tzatzikilla ja salaatilla. Ja herkkua tuli!

Jos kiinnostuksen kohteena on valmistukseltaan hieman yksinkertaisempi versio pitaleivistä, niin tässä yksi täytevaihtoehto, joka myös toimii erinomaisesti: kaupan valmis hummus (esim. Baba tai Lidlin hummus ovat hyväksi todettuja), pakastefalafelit uunissa lämmitettyinä, tomaatti ja kurkku viipaleina, salaatti suikaleina ja punasipuli renkaina.

Ohje 10:lle, noin 3,5 €/ruokailija

Tabbouleh
20160813_009

(tee tämä ensin, jotta se ehtii maustua jääkaapissa)

  • 5-6 dl bulguria
  • 6 tomaattia
  • 1 nippu minttua
  • 1 nippu persiljaa
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1 sitruuna
  • 1 kevätsipulinipun varret (eli jotain 5-6 vartta) tai jos kevätsipulia ei ole tarjolla, niin 1 punasipulilla voi korvata
  • ripaus suolaa
  • loraus öljyä
  1. Valmista bulgur paketin ohjeiden mukaisesti.
  2. Murskaa valkosipuli, silppua minttu ja persilja, pilko tomaatit ja kevätsipulien varret (tai punasipuli).
  3. Lisää valmiin (ja valutetun) bulgurin sekaan edellä pienityt ainekset.
  4. Purista sekaan sitruunan mehu ja sekoita.
  5. Lisää ripaus suolaa ja loraus öljyä.
  6. Valmis tabbouleh suositellaan jätettäväksi jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi, mutta retkioloissa se ei aina ole mahdollista, joten suoraan pöytäänkin voi ihan hyvin laittaa.
Alkuperäinen resepti: http://cooking.nytimes.com/recipes/1012585-lebanese-tabbouleh

Tzatziki

  • 0,5 L turkkilaista jugurttia tai soijajugurttia
  • 1 kurkkua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • tilkka oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  1. Raasta kurkku, puristele kuivaksi ja laita lävikköön valumaan. Ripottele suolaa päälle.
  2. Murskaa valkosipuli.
  3. Sekoita jugurtin joukkoon valutettu kurkku, murskattu valkosipuli, tilkka öliiviöljyä, sekä ripaus suolaa ja mustapippuria.

Muut ainekset

  • 20 kpl pitaleipiä
  • 1000-1200 g falafelpullia (esim. pakasteesta)
  • 1 kerä salaattia
  • pöytään tarjolle sriracha-kastiketta (valinnainen)
  1. Pilko salaatti.
  2. Lämmitä falafelit uunissa paketin ohjeiden mukaisesti.
  3. Lämmitä pitaleivät paketin ohjeiden mukaisesti.
  4. Aseta aiemmin valmistetut tzatziki ja tabbouleh tarjolle salaatin, pitaleipien ja falafelien kanssa.

Kommentit:

”Noi valmiit falafelpullat oli vähän mauttomia ja kuitenkin kalliita”
”Tabboulehista olisi voinut valuttaa vettä pois enemmän”
”Tzatziki soijajugurttiin toimi yllärihyvin”

Mainokset