Vegeretki testaa: Retkikeittimet

on

Pääsimme valitsemaan testiin muutaman retkikeittimen kaupallisessa yhteistyössä ulkoilun asiantuntijoiksi itseään tituleeraavan nettikaupan Addnaturen kanssa! 💚
Perinteisiä trangioita meillä on partiolipukuntamme Korven Koukkaajien puolesta käytössä vino pino, mutta oli ilo päästä kokeilemaan myös muunlaisia vaihtoehtoja.

Valitsimme testiin risukeittimen eli Bushbox Ultralightin ja suoraan kaasupulloon kiinnitettävän Robens Firefly Retkikeittimen. Testattavaksi reseptiksi päätimme ottaa helpot ja herkulliset banaaniletut (julkaisemme tämän reseptin myöhemmin), joiden avulla pystyi kelvollisesti arvioimaan keitinten säätöominaisuuksia ja nopeuksia. Seuraavaksi esittelemme risukeittimen sekä risuilla että Trangian polttimella ja kaasupulloon kiinnitettävän Firefly-retkikeittimen.

Retkikeittimiä
Vasemmalla näkyy polttoaineet ja oikealla keittimet. Vaaleassa pussissa etualalla on risukeitin pakattuna ja mustassa kotelossa Firefly-keitin. Trangia on taustalla antamassa mittasuhteita.

Risukeitin risuilla

Ensimmäisenä laitoimme kasaan Bushbox Ultralight risukeittimen, jonka kokoamiseen meni ensikertalaisella ja ilman ohjeita 2,5 minuuttia. Tuo päällimmäinen kansi on tärkeää muistaa laittaa paikalleen ennen risujen sytyttämistä, koska sitähän ei myöhemmin saa paikalleen enää sormia polttamatta, jos tuli jo palaa. Poltettavat puutikut olivat niin pieniä, että niitä sai muistaa vähän väliä olla lisäämässä, jottei tuli sammunut. Olimme löytäneet hyvän ja tuulensuojaisen kohdan, joten emme tarvinneet erikseen tuulensuojaa. Pidemmälle reissulle pakkaisimme kuitenkin mukaan pieneen tilaan menevän tuulensuojan ja lisävarusteena saatavan Bushboxin tuhkalevyn tai muun sopivan alustan suojaamaan maaperää. Käytimme banaaniletun paistoon teflonpannua ja paisto risukeittimellä oli yllättävän tasaista! Heti ensimmäisellä yrityksellä tuli ihanan rapsakka ja hyvä lettu, joka muistutti vähän muurinpohjalettua. Herkullista! Risukeittimen levyt menevät aika nokiseen kuntoon jo muutamasta käyttökerrasta, mutta se kuulunee asiaan ja jäähtyneet levyt voi käytön jälkeen vain pyyhkäistä ennen säilytyspussiin laittamista. Risukeittimiä on monia erilaisia, mutta tämä testissä ollut oli yksi kevyimmistä!

Yhteenvetona ajatukset risukeittimestä risujen kanssa: Kaikista keittimistä ehdottomasti kevyin vaihtoehto, jota on kohtuullisen yksinkertaista käyttää. Risujen keräys ja jatkuva lisäys on tämän käytössä työläin osuus, mutta jos arvostaa kevyttä retkikeitinvaihtoehtoa, on tämä oikein mainio valinta! Risukeitin on myös oiva varakeitin pidemmälle retkelle, jos esimerkiksi kaasu loppuu. Ratiseva pieni tuli pannun alla on ihanan tunnelmallinen ja muuripohjalettua muistuttava rapsakka pieni lettu oli ehdottomasti testipäivämme herkullisin. Risukeittimen kanssa on kuitenkin huomioitava, että sen käyttö ei ole sallittua ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana, ja sitä on käytettävä palamattomalla alustalla.
Arvosanaksi annamme kolme sydäntä viidestä 💚💚💚.

Risukeitin polttimella

Toisena vaihtoehtona testasimme risukeitintä Trangian polttimella. Tämä oli ihan kätevä vaihtoehto risuille. Miinuksena koimme sen, ettei polttimen säädintä voinut tässä käyttää, sillä sitä ei olisi päässyt säätämään. Lämpötilan säätö tässä versiossa oli luokkaa kaikki tai ei mitään ja onnistui vain pannua pois tulesta nostamalla. Letusta tuli kuitenkin oikein passeli, kun vahti välillä ettei pannu päässyt liian kuumaksi ja nosti pannun välillä jäähtymään, jos lettu näytti kypsyvän liian rivakasti. Jos tavoitteena olisi esimerkiksi keittää vettä nopeasti, niin silloin Trangian poltin on mainio vaihtoehto. Emme laittaneet poltinta ihan täyteen polttonestettä ja sitä oli hieman hankala sytyttää tavallisella tulitikulla, kun risukeittimen kannen piti olla valmiiksi paikallaan. Eli poltin kannattaa laittaa aika täyteen, tai sitten käyttää tavallista pidempiä tulitikkuja.

Yhteenvetona ajatukset risukeittimestä Trangian polttimen kanssa: Kantamuksiin tulee hieman painoa lisää polttimesta ja polttonesteestä verrattuna risukeittimen käyttöön risuilla. Lopullinen keittimen ja tarvikkeiden koko ja paino jää kuitenkin silti mukavan pieneksi. Tässä vaihtoehdossa ei tarvitse miettiä risujen keräämistä ja kokkailun voi aloittaa nopeasti ja vaivattomasti. Jäimme silti kaipaamaan perinteisen Trangian kanssa toimivaa polttimen säädintä.
Arvosanaksi annamme kaksi sydäntä viidestä 💚💚.

Firefly Retkikeitin

Kolmantena paistoimme lettuja kaasupulloon kiinnitettävällä Robens Firefly Retkikeittimellä. Tämän kokoamiseen meni ensikertalaisella ja ilman ohjeita 1 minuuttia ja 16 sekuntia. Keitintä kiinnittäessä kaasupullosta pääsi hieman kaasua läpi, ja se onkin kierrettävä nopeasti, mutta huolellisesti paikalleen niin, että kierteet eivät mene kaasupullossa rikki. On myös hyvä tarkistaa, että kaasusäädin (punainen kahva) on täysin kiinni, kun keitintä kiertää paikalleen! Keittimessä myötäpäivään kääntäessä kaasuhana menee kiinni, eli tähänkin pätee muistisääntö ”lefty loosey, righty tighty”. Tämä retkikeitin on salamannopeasti lämmin ja pari lettua pääsikin kärähtämään ihan tummaksi, kun etsimme vielä sopivaa säätöä letunpaistoon. Pitää siis tätä käyttäessä olla tarkkana ja kurkkia letun alle usein, kun etsinnässä on sopiva säätöaste. Keitintä voi kuitenkin säätää erittäin helposti. Letuista ei tullut aivan yhtä rapsakoita ja maittavia kuin risukeittimen risujen rapistessa paistettaessa, mutta letut tulivat nopeasti ja varmasti ja olivat maittavia.

Yhteenvetona ajatukset Firefly retkikeittimestä: Tämä keitin ja sen sopiva säätöaste vaatii hieman totuttelua, jotta oikea kaasunsyötön aste löytyy, mutta ihastuimme tämän keittimen pieneen kokoon, helppouteen ja käytön nopeuteen. Tämän keittimen kanssa ei tarvitse kauaa odotella ruuan valmistumista. Kovin tuulisella paikalla jonkinlainen tuulensuoja voisi olla lisävarusteena paikallaan. Muutoin tämä lähtisi tällaisenaan raatimme matkaan retkelle kuin retkelle, mainio tuote!
Arvosanaksi annamme viisi sydäntä viidestä 💚💚💚💚💚.

Yhteenveto taulukossa

KeitinPainoMitat pakattunaArvosana
Risukeitin risuilla70 g12 x 9 x 0,1 cm (P x L x K)💚💚💚
Risukeitin polttimella70 g
+ poltin 108 g
12 x 9 x 0,1 cm (P x L x K)
+ poltin 7,5 x 4,5 cm
💚💚
Firefly Retkikeitin84 g7 x 4,5 x 4,5 cm (P x L x K)💚💚💚💚💚
Trangia polttimella~690 g18,5 x 10 cm💚💚💚💚

Addnature haluaa osallistua lasten ja nuorten luontoharrastusten tukemiseen. Tämän kaupallisen yhteistyön tuotot edistävätkin Koukkaajien purjeveneen hankintaa, mikä mahdollistaa kymmenien lasten, nuorten ja aikuisten elämykset ja oppimiskokemukset merellä. ⛵️

Saimme myös testiin lettujen paistoon täydellisen ohuen lastan, jossa oli ihana metsäinen kuvio. 🌲
Advertisement